Svetski dan šuma

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo Saša Orlović i radnici “Gradskog zelenila” posadili su povodom 21. marta Svetskog dana šuma 33 sadnice piramidalnog hrasta.

Hrastovi su sađeni uz biciklističku stazu na Temerinskom putu, navodi se u saopštenju JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad.

Krećemo u novu etapu uslova življenja, odnosno ozelenjavanja u Novom Sadu. Krivo mi je što niko ne primećuje da su u novom Generalnom-urbanističkom planu grada zelene površine povećane za 180 hektara, uz obavezu investitorima da imaju 60 posto visokih stabala na parcelama gde grade.

U prethodnom periodu radili smo na zalivnim sistemima, kako bismo sve što je zasađeno i što novo sadimo bilo očuvano. U toku je kompletna rekonstrukcija Dunavskog parka posle dugo vremena, a danas ćemo videti i film o budućem Central parku koji će zauzimati prostor oko ranžirne stanice. Površinski će biti imponzantan, a pešačkom pasarelom biće spojen sa novim parkom između Detelinare i Novog naselja.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

Radnici “Gradskog zelenila” posadili su još 50 sadnica različitog drveća na još devet lokacija u gradu i prigradskim naseljima.

Posađeni su grab, koprivići, platani, sorbusi, likvidambri, breze, liriodendroni, kuglasti javori.
Sadili smo u Petrovaradinu, u parku kod OŠ “Jovan Dučić“.

Na Novom Naselju kod pumpe “Mol”, kod osnovne škole u Stepanovićevu, kod hotela Park. Zatim na Detelinari u ulici Veselina Masleše. Kod vrtića u ulici Branimira Ćosića, u ulici Kozačinskog. U paku kod autobuske stanice, na Bulevaru Despota Stefana kod studentskih domova, te u ulici Mladena Leskovca. A novim drvećem ulepšan je i Trg slobode.

U žardinjere je posađeno šest fotinija.

Jelena Prica, pomoćnih direktora “Gradskog zelenila”

Nakon sadnje, u prostorijama “Gradskog zelenila” na Temerinskom putu, održan je naučni skup “Zelena arhitektura u eri klimatskih promena”. Skup su organizovali Institut za nizijsko šumarstvo i JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad.