Sentandrejski park

Radovi na realizaciji projekta „Oživimo kvart u Primorskoj ulici“ počeli su krajem februarai, na Slanoj bari. Projekat je odobren u okviru Programa „Zajednici zajedno 2021“ koji je pokrenuo NIS a.d. Novi Sad. Ovim projektom, koji realizuje udruženje „Zeleni Sad“ zajedno sa JKP „Gradsko zelenilo“, Slana bara je dobila svoj prvi park.

Park se nalazi između Primorske ulice sa svoje severne strane i Sentandrejskog puta sa istočne strane, dok se sa južne strane naslanja na nasip kanala Dunav – Tisa – Dunav.

30. marta članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović obišla je završne radove na izgradnji parka u Primorskoj ulici.

Unapređenjem i očuvanjem zelenila na predmetnom prostoru i obogaćivanjem adekvatnim sadržajima obezbeđen je koristan prostor namenjen različitim grupama stanovnika čime se građani podstiču da svoje slobodno vreme za odmor i rekreaciju usmere na boravak u uređenoj zelenoj oazi. Postizanjem funkcionalnosti predmetnog prostora, biće unapređen sistem zelenila i infrastrukture na području Grada Novog Sada, biće smanjeno zagađenje, unapređen kvalitet vazduha i smanjen nivo buke. Na tom prostoru su posađene nove autohtone sadnice lišćarskog i četinarskog drveća, a odabir vrsta vršen u skladu sa uslovima životne sredine na predmetnoj mikrolokaciji, ali i u skladu sa vrstom i položajem postojeće vegetacije.

Mira Radenović, članica Gradskog veća

11. maja otvoren je novi Sentandrejski park u Primorskoj ulici na Klisi, a takav naziv je dobio na osnovu sprovedenog glasanja.

Na otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev.

Zajedno sa predsednikom ekološkog udruženja „Zeleni sad“ Milošem Stanojevićem, nosiocem projekta, obišli su novu parkovsku površinu i učestvovali u simboličnoj sadnji novih sadnica.

Za zvanice i sve prisutne, upriličena je i revijalna košarkaška utakmica najmlađih predstavnika Košarkaškog Saveza Srbije, dok je na dečijim igralištima organizovan bogat program animacije za najmlađe.

Vrednost projekta iznosi 13,5 miliona dinara, a realizovan je u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednica zajedno“.

U saradnji sa Udruženjem „Zeleni sad“ sa JKP „Gradsko zelenilo“, Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad, žitelji ovog dela grada dobili su moderan park.

U svom sastavu, park sadrži: dečje igralište, sportske terene i teretanu na otvorenom, kao i urbani mobilijar.

Postavljena je i solarna rasveta i pametna klupa koje će koristiti obnovljive izvore energije, dok su u cilju ozelenjavanja parkovske površine zasađene autohtone vrste lišćarskog i četinarskog drveća.

„Svake godine sa kompanijom NIS zajedno organizujemo bar jedan projekat, a u prethodnoj deceniji smo realizovali brojne aktivnosti iz različitih društvenih oblasti. U projektu „Zajednici zajedno“ u 2021. godini smo se fokusirali na oblast zaštite životne sredine, a rezultat vidimo danas, u uređenoj parkovskoj površini i sportskim terenima u Primorskoj ulici. Hvala Naftnoj industriji Srbije na tome što svake godine izdvajaju deo svog profita i vraćaju ga zajednicama u kojima posluju. Novi Sad je, kao sedište kompanije u našoj zemlji, prirodno visoko pozicioniran na toj mapi investicija. Sentandrejski park ima veliki značaj za žitelje, ne samo Slane bare gde se nalazi, već i Klise i Vidovdanskog naselja. Neiskorišćena i potpuno neuređena površina, danas je dobila pravi kvalitet i sadržaj, jer je na parceli od oko tri hektara primenjena najsavremenija tehnologija i postavljen moderan urbani mobilijar, uz nove zasade drveća i zelenila. Hvala Udruženju „Zeleni sad“ na čiju smo inicijativu ovo realizovali sa kompanijom NIS i svakako ćemo nastaviti da realizujemo ovakve projekte zajedno sa civilnim sektorom“

Miloš Vučević, gradonačelnik